o kawie

Dobór między kawą ziarnistą oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu wyszukany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa Kopi Luwak Sumatra

Kawa mielona jest perfekcyjną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na solidnej jakościowo kawie. W owym czasie najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.